Glas in lood

Een keer per jaar is er bij ons kerkgebouw een bouwkundige inspectie, uitgevoerd door een gespecialiseerde instelling: Monumentenwacht. Net als bij veel andere gebouwen in Nederland die monument zijn. Wij zijn Rijksmonument.
Bij ons wordt om de  twee jaar gebruik gemaakt van een bouwkraan om hooggelegen delen te kunnen inspecteren. Vaak kunnen we dan ook eventuele reparaties laten uitvoeren.
Na 125 jaar zijn de grote halfronde glas in loodramen boven in de transepten van ons kerkgebouw aan de beurt. De glaspanelen zijn uitgezakt, van de constructie moet het nodige worden vernieuwd. Voor de bereikbaarheid staan daar nu binnen en buiten enorme steigers.
Na de reparatie van de transeptramen zijn de ronde ramen in de koepel aan de beurt. Daar zijn ruitjes gebarsten en zelfs helemaal verdwenen; bij de laatste inspectie met de kraan is dat provisorisch met plakband hersteld, nu wordt er echt gerepareerd. Om de ramen in de koepel te bereiken komt er een ingenieuze hoogwerker in de kerk. Die gaat opgevouwen door de zijingang naar binnen en klapt als hij binnen is als een spin zijn poten uit om stabiel te kunnen werken. Onder de koepel worden dan tijdelijk kerkbanken verwijderd.
Het is een kostbare giga-klus, ongeveer 60.000,- euro, noodzakelijk om ons oud-katholieke erfgoed in stand te houden. Hoewel dit kerkgebouw rijksmonument is, kunnen we met de huidige subsidieregelingen niet veel van de overheid verwachten. Het is maar dat u het weet.
Het werk wordt uitgevoerd door een glasatelier met een indrukwekkende staat van dienst. Vaak omvangrijk: kerken, rijksgebouwen, stations, bedrijfsgebouwen enzovoort, waaronder veel bekende monumenten.

Hans Jans