40d-film: Spotlight (Oscar-winnaar)

In het indrukwekkende filmdrama ‘Spotlight’ stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap die uiteindelijk een van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis werd. Genomineerd voor drie Golden Globes, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Script.  

Als Marty Baron (Liev Schreiber) uit Miami arriveert om The Boston Globe te gaan leiden, spoort hij de onderzoeksafdeling  van de krant (Spotlight) onmiddellijk aan om een column waarin een lokale priester van jarenlang misbruik wordt beschuldigd, op te volgen. Volledig bewust van de grote en verregaande invloed van de katholieke kerk in Boston gaan Spotlight redacteur Walter Robinson (Michael Keaton), reporters Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) en onderzoeker Matt Carroll (Brian d’Arcy James) op onderzoek uit. Al snel blijkt de zaak groter en ingewikkelder dan gedacht. Tijdens de zoektocht naar de waarheid, die het uiterste van hun uithoudingsvermogen vraagt, raken ze verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben.

‘Spotlight’ vertelt het waargebeurde verhaal over het verslag van The Boston Globe over diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. Ondanks groot verzet van kerkbestuurders publiceerde The Boston Globe in januari 2002 haar onderzoek. In 2003 ontving de krant de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad, die uiteindelijk leidde naar vergelijkbare onthullingen in meer dan 200 steden over de hele wereld.

‘Spotlight’, vol spanning en met fantastisch acteerwerk, is genomineerd voor drie Golden Globes waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Script, en wordt gezien als een van de grootste kanshebbers bij de Oscars.

Spotlight (onder andere trailer)
Dinsdag 1 maart, 14.00 en 20.30 uur

VS, 2015  |  128 min  |  Drama, Thriller
Regie: Tom McCarthy
Cast: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Josh Singer, Tom McCarthy
Inleiding: Helen Gaasbeek

Films in de veertigdagentijd:
Een lustrum: voor de vijfde keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en onze parochie tijdens de veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd, Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt voorafgegaan door een inleiding en na afloop kort nabesproken.

Kosten: 7,50 (65+) /8,50 euro; met kortingsbon 1,00 euro voordeliger.
Betalen kan in het Filmtheater uitsluitend via pin.
Filmtheater Hilversum (Herenplein 5, Hilversum)
Telefoon: (035) 623 5466