in training

Een zondagmiddag in januari, negen jongeren en ze zijn druk aan het trainen, misdienarentraining! Hieronder een impressie:
Deze oefenmiddag stond het begin van de viering tot en met het gebed van de dag op het programma. Voor de misdienaars is er dan veel werk te doen. Dat begint al voor de viering in de sacristie, verborgen voor alle kerkgangers. Zoals bij iedere viering gingen de misdienaars op zoek naar een passende toog en superplie. Daarna werden de kooltjes van het wierookvat aangestoken en de taken verdeeld. Toen verplaatste de stoet zich in vol ornaat naar het portaal, zodat we de binnenkomst in kerk konden oefenen. Als snel zagen we dat de meesten wel weten wat er allemaal ongeveer moet gebeuren. Dus konden we gaan kijken naar de details. Alles werd meerdere keren geoefend, waarbij de taken steeds wisselden. Zo kwamen de nieuwelingen uitgebreid aan bod en het ging steeds soepeler. Wie niet aan de beurt was gaf feedback en zo leerde iedereen van elkaar.

Na een korte pauze volgde nog een bijzonder intermezzo: ‘wierookdoop’. Dit is een indrukwekkend ritueel waarbij de misdienaar boven het wierookvat – dat flink is opgestookt – gaat staan. En dan is het wachten, net zolang tot de rook uit de mouwen en de hals van toog en superplie naar buiten komt. Een bijzondere ervaring!

Hierna werd nog even verder geoefend, ook met het wierookvat. Het is immers niet echt makkelijk om met wierookvat en scheepje in de hand de Hilversumse trappen zonder kleerscheuren te beklimmen! Alle misdienaars slaagden met glans voor deze opdracht. Na deze uitvoerige training was een broodje kroket wel op zijn plaats. Een lekkere afsluiting voor een enerverende middag. Begin april pakken we de draad weer op, dan nemen we het vervolg van de viering door.

Helen Gaasbeek, diaken