Jubileum-marathon (voorlopig) ten einde

Zondagmiddag luidde Bart Klijnsmit met een orgelbespeling voor de novembermaand de viering van 125 jaar Sint Vitus aan het Melkpad uit. Wij mogen als parochie op een week vol feestelijke en bijzondere momenten terugzien. Het begon met de pontificale eucharistieviering met veel parochianen en gasten (waaronder vier oud-pastoors).
De sneak-previews met parochianen en buren waren leuke ontmoetingen, waarbij we meer over het kerkgebouw te weten zijn gekomen en een tijdsbeeld werd geschetst, en waar in gesprek elkaar beter zijn leren kennen. Aangenaam dus. Tijdens de open kerkdagen werd de klein expositie aandachtig bekeken. Op foto’s was duidelijk te zien dat de tijd voor veranderingen heeft gezorgd. Maar het mannenkoor strak in het pak van begin twintigste eeuw zong vast met net zoveel toewijding als de mannen en vrouwen van nu.

Zaterdagavond heeft het aanwezige publiek kunnen genieten van het pianoconcert met werken van Satie. Voorafgaand aan het concert werd een deel van een film uit 1924 getoond, Entr’acte. Erik Satie schreef de muziek bij deze film. Een voorbeeld van experimenteren en uitproberen van beeld en geluid.
Bart Klijnsmit speelde bekende werken zoals de Gnossiennes en Gymnopédie, maar ook het wat minder bekende Ogives en Danses Gothiques. De prachtige pianoklanken werden gewaardeerd met een enthousiast applaus.

Op 21 januari 2015 zal nog het laatste onderdeel van de jubileumviering volgen: het symposium ‘Toekomst voor geloof en kerk in Hilversum’. Een onderdeel waarvoor we hopen dat u ook daar bij aanwezig zult zijn. De aanvang is 20.00 uur. In januari herinneren we u graag aan deze avond!

De afbeelding boven dit bericht is een schets, gemaakt door Hans Jans. Zo had de kerk aan het Melkpad eruit kunnen zien. In de bouwplannen waren aanvankelijk twee torens opgenomen. Door geldgebrek heeft men destijds gekozen voor een koepel.