Open deuren en hartelijk welkom!

‘Er staan manden met een braam, symbool voor heiligdom, voor de grote toegangsdeuren van de kerk. Deze struik staat vaak bij gebouwen die beschermd moeten worden – de stekels zorgen ervoor dat indringers niet naar binnen kunnen komen. Maar, … de manden staan wel bij de open deuren, want hoewel wij de kost­bare waarden van het christendom willen bewaren, willen wij ook dat iedereen daar kennis van kan nemen. Dat iedereen welkom is om binnen te gaan en toegang te hebben tot het goede leven, het Woord van de Eeuwige.’ 

Aldus een deel van de toelichting van de bloemengroep bij de feestelijke bloemschikking voor de pontificale eucharistieviering op zondag 23 november, waarin 125 jaar kerk Sint Vitus aan het Melkpad werd gevierd. Veel parochianen en gasten waren aanwezig in de kerk. Aartbisschop Joris Vercammen sprak in zijn preek onder andere over de kerk als plek van verlangen. In liederen en gebeden klonk dat verlangen door. De kinderen van de kinderkerk kwamen terug van hun viering met een bijzondere kijkdoos bij zich: hun impressie van hoe de kerk er over 125 jaar zou kunnen uitzien. Zitzakken en iPads, discoballen en veel kleuren in het interieur. Anders dan nu, maar nog steeds een plek om samen te komen!

Vóór het looft en dank en de bisschoppelijke zegen wilde oud-pastoor Niek van Ditmarsch nog iets zeggen. Hij vertelde over een Hilversumse parochiane van alweer lang geleden, mevrouw Veerman, die zeer kundig was met naald en draad. Zij heeft veel voor de kerk betekend, onder andere in het maken van wandkleden en liturgische kleding. Zo maakte ze een bijzondere en rijk versierde kazuifel die gedragen kon worden bij oogstvieringen. Die kazuifel met bijbehorende paramenten schonk pastoor Van Ditmarsch bij dit 125-jarig jubileum aan de parochie. Tijdens de expositie op zaterdag 29 en zondag 30 november zal de kazuifel van dichtbij te zien zijn.

Na de viering stonden de medewerkers in De Akker klaar met glaasje en een hapje. De laatste vijf pastores van de parochie, oud-parochianen, vrienden van de parochie, parochianen en gasten namen daar de tijd om nog eens na te praten. En, zoals hij eerder beloofd had, heeft Leon zijn speech gehouden waarin hij onder andere vertelde hoe fijn hij het vindt om de kerk aan het Melkpad te kunnen bezoeken.