Vita zet een vriendelijk en collegiaal toneelstuk neer!

 

Op vrijdag 28 februari was het na uren, dagen, weken zelfs maanden van repeteren eindelijk zo ver: de uitvoering van het stuk “Een goede vriend en collega”. De dag ervoor had zo’n 80 man publiek al genoten van dit stuk, maar nu dan eindelijk voor de eigen parochie.
Theo Kuijer (Marijn Plomp) is een lepidopterist, vlinderverzamelaar. Helaas is zijn vrouw Blossom (Dominga de Nie) allergisch voor vlinders en ligt daardoor altijd met hoofdpijn op bed. Hierdoor kan ze niet mee naar het bedrijfsfeestje en moet Theo zich daar maar samen met Joris Okkebrok (Herman Giskes) zien te vermaken. Dit verloopt niet geheel volgens plan en na het feestje blijkt Joris teveel op de avances van Wilma Haarsma (Annemarie Giskes), de vrouw van de directeur, te zijn ingegaan. 
Zij staat dan ook plotseling bij Theo op de stoep. Uit angst verstopt Joris zich in de kast, maar als even later de directeur Laurens Haarsma (Jaõa Smits) voor de deur staat, kruipt Wilma ook de kast in. Haarsma spreekt zijn vermoeden uit dat zijn vrouw vreemdgaat, maar Theo ontkent alles. Vol wantrouwen verlaat Haarsma dan ook het pand. Theo laat de twee verstekelingen uit de kast. Daar was de vonk tussen Wilma en Joris echt overgeslagen.
Ineens verschijnt Trudy Flipsen (Maaike Giskes) ten tonele en duiken Wilma en Joris weer de kast in. Trudy blijkt in een huwelijkscrisis te zitten en is tijdens het personeelsfeestje verliefd op Theo geworden. Ze is dan ook van huis weggelopen en wil bij Theo in gaan wonen. Als Theo op haar inpraat kalmeert Trudy wat en besluit ze om alleen te blijven logeren en daarna naar haar moeder te gaan.
De volgende dag besluit Haarsma om samen met zijn chauffeur (Bart Bikker) te gaan zoeken naar bewijs dat zou kunnen aantonen dat Wilma daar met Joris is geweest. Tijdens zijn zoektocht komt hij Trudy tegen en wordt halsoverkop verliefd op haar.
Drie weken later is Theo met Blossom een weekendje weg om vlinders te vangen. Theo heeft tegen Trudy gezegd dat ze dat weekend wel even gebruik van zijn huis mag maken. Dit in de veronderstelling dat zij nog steeds verliefd op hem is. Hij heeft haar dan ook de huissleutel toegezonden. Wat Theo niet weet is dat Trudy een affaire is begonnen met Haarsma en hem dan ook heeft meegenomen.
Joris vindt de afwezigheid van Theo ook een uitgelezen kans om samen met Wilma het weekend door te brengen in het huis. Aangezien Joris ook de sleutel heeft van Theo’s huis -om af en toe de planten te verzorgen als hij weg is- denkt Joris dat het vast geen probleem zal zijn om gebruik van Theo’s huis te maken.
Als Theo dan ook nog eens terug gaat naar zijn eigen huis met de smoes dat hij nog vlinders gaat vangen loopt alles natuurlijk helemaal mis.
Na flink wat heen-en-weergeren, ruzies en gevechten komt alles toch nog goed. Haarsma en Wilma gaan uitelkaar, zodat Haarsma vrij is voor Trudy en Wilma voor Joris. Trudy lag al in scheiding met haar man en Theo gaat terug naar zijn vakantieadres. Kortom alle ingrediënten voor een leuke en verwarrende toneelavond.
Iedereen -van spelers tot klussers- hartelijk dank voor de hulp en inzet van de afgelopen periode. We hebben alweer zin in volgend jaar!
Namens Vita Nuova,
Herman Giskes
Dankzij de foto’s van Benne Holwerda kunt u nog nagenieten van het toneelspel.