Onderhoud orgel

orgel
In onze kerk staat een schitterend bescheiden orgel van de orgelbouwer Witte. Veel (gast)organisten zijn blij verrast over de rijke klank. Dit orgel is dus een kostbaar bezit. Wij kunnen met recht trots zijn op dit orgel.

Na ruim 30 jaar heeft dit orgel dringend een onderhoudsbeurt nodig. Veel mechanische onderdelen moeten opnieuw afgesteld worden, een aantal orgelpijpen geven geen of weinig geluid, en er zijn een aantal lekken in het luchtkanaal door versleten leren verbindingen. Ondanks vele negatieve berichten over subsidies en dergelijke, is het ons waarschijnlijk gelukt om een deel van dit onderhoud gesubsidieerd te krijgen. Maar er is nog een ander probleem.

In de jaren ‘70 is het orgel uitgebreid met een aantal pijpen voor het pedaal, zodat men beter en met meer grondtonen kan begeleiden. Dit is helaas niet op een goede en verantwoorde manier gebeurd. Na onderzoek door orgeldeskundigen en orgelbouwers blijkt dat deze situatie niet goed is voor de toekomst. Het pedaal werkt niet naar behoren en een aantal historische pijpen hebben last van de toevoeging. Ze gaan scheef staan en verzakken. Het is dus zeer wenselijk om dit te veranderen. Er zijn voorbeelden van orgels van Witte in Nederland waar Witte zelf in de 19e eeuw op een mooie en verantwoorde manier een aantal pijpen voor het pedaal heeft toegevoegd. Na bestudering van deze orgels is het mogelijk om dit ook in Hilversum te doen.

Maar dit kost geld en veel geld. Er is helaas voor deze ingreep geen subsidie beschikbaar. Daarom doe ik een dringend beroep op u alom geroemde vrijgevigheid. Uiteraard ben ik er mij zeer van bewust dat er in de wereld grotere problemen zijn dan dit. Er zijn veel daklozen en gewonden in de wereld die voorrang hebben om geholpen te worden. Daar moet gul en naar vermogen aan gegeven worden. Maar mocht u daarna toch nog iets over hebben. Graag voor het orgel!

Met vriendelijke groet,
Bart Klijnsmit, organist en dirigent.

(U kunt uw gift overmaken op banknumer 65.84.44.522 ten name van het Oud-katholiek Kerkbestuur onder vermelding van ‘orgel’.)