Beeldtaal uit Nigeria siert kalender


De Missie-Zendingskalender voor 2010/2011 is geïllustreerd met schilderijen van Tony Nwachukwu uit Nigeria, Afrika. Het is de overtuiging van de kunstenaar, dat als Afrika zich echt wil ontwikkelen, zij moet uitgaan van de eigen kracht en eigen wensen en behoeften. Nu baseren Afrikaanse landen zich vaak op westerse concepten die niet bij het continent passen. Afrikanen moeten hun eigen tradities en kennis koesteren, en slechts die ideeën uit het Westen overnemen, die bij hen en hun cultuur passen.

Nwachukwu laat met een volkomen eigen beeldtaal zien, dat er nieuwe ideeën nodig zijn om de grote problemen op eigen wijze te kunnen oplossen. In dertien schilderijen staan milieu en samenleving in Afrika centraal. Vooral in zijn vaderland Nigeria is het daarmee droevig gesteld. Ondanks de rijkdom aan olie kampt het land met grote armoede. De Nigerianen spreken zich steeds luider uit tegen het onvermogen van de regering om de inkomsten eerlijker te verdelen en om de milieuvervuiling door oliemaatschappijen tegen te gaan.

De Missie-kalender bevat ook verklarende teksten, een ontroerend gebed uit Kameroen en een zegenbede uit Zuid-Afrika. De kalender is dit jaar duurder dan anders – € 8.00 -, maar de Missie hoopt, dat u dat niet zal weerhouden om de kalender te kopen.
U kunt  zoals gewoonlijk vanaf september uw bestelling invullen op de bestellijst in het grote portaal van de kerk.