Witte Donderdag

 

Witte Donderdag, de avond waarop de Heer met zijn discipelen het paasmaal vierde en waarop Hij de eucharistie heeft ingesteld als blijvende tegenwoordigheid van zijn lijden en verrijzenis. De verstilde blijdschap om de aanwezigheid van de Heer is zichtbaar in de witte kleur van de gewaden, het geluid van de kerkklokken en de klank van het orgel. Maar spoedig is er het verdriet om de weg die de Heer gaat naar Gethsemane waar Hij wordt uitgeleverd. Daarom wordt aan het einde van de viering het altaar ontdaan van kandelaars en dwalen, het sacrament uit de tabernakel gehaald en de godslamp gedoofd.

Na de viering van Witte Donderdag kan er tot 24.00 uur gewaakt worden in de kerk. Ook op Goede Vrijdag kan dit, na de Kruisweg en tot 15.00 uur. U kunt op een lijst invullen wanneer u wilt waken.