Dialoog met het penseel

De Missie-zendingskalender 2010 is samengesteld uit schilderijen van de Indiase kunstenaar Jyoti Sahi. En ook deze kalender is, zoals altijd weer, prachtig.

Al bijna vanaf het begin van onze jaartelling zijn er christenen in India. Het evangelie is er al vele eeuwen geworteld. India is een seculiere staat. In haar grondwet zijn kerk en staat gescheiden, maar in nationalistische kringen geldt, dat de ware Indiër een hindoe is. Wie overstapt naar een andere religie verstoort het sociale evenwicht en stort het land in chaos. 

Vanuit dit perspectief is vooral de radicaal-hindoeïstische politieke elite sterk gekant tegen verspreiding van christendom en de islam. Tachtig procent van de bevolking is hindoe en slechts 2.5% is christen. Het hindoeïsme kent het kastensysteem. Er zijn er vier: die van de priesters, van de krijgers en bestuurders, de handelaren en boeren en die van de dienaren en arbeiders. Men behoort tot een bepaalde kaste op grond van geboorte. Meer dan 15% van de bevolking is kastenloos en daardoor uitgesloten van het hindoeïstische stelsel van religieuze reinheid. Dat zijn de zogenaamde dalits (paria’s of onaanraakbaren). Een andere buitengesloten groep is die van de adivasi’s, zo’n 45 miljoen oorspronkelijke bewoners van India. Zij leven vooral in de weinig toegankelijke gebieden van Centraal-India.
De christelijke missie en zending hebben in de loop van de eeuwen vooral de dalits -en in mindere mate- de adivasi’s weten te bereiken.

Jyoti Sahi is een kind van een Indiase vader, een hindoe, en een Britse christelijke moeder. Hij kreeg zijn opleiding tot schilder in Londen. Hij is getrouwd met de Engelse Jane uit een Quakerfamilie. Zij wonen in een christelijk dorpje in de buurt van Bangalore en hebben daar een kunst-ashram gesticht, waar jonge kunstenaars zich gemeenschappelijk kunnen bekwamen in de vertaling van het Evangelie via de kunst.
Jyoti Sahi geeft met zijn schilderijen het voorbeeld. Hij hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan de dialoog tussen hindoeïsme en christendom.

Binnenkort ligt in het kerkportaal een kalender ter inzage. Die kunt u dan op de gebruikelijke wijze bestellen door in te schrijven op de bijliggende lijst. De kosten zijn 6,50 euro. Ook verkrijgbaar is een groot formaat kalender met platen van 40 x 40 cm die ingelijst als poster kunnen dienen (19,50 euro).

De opbrengst van de verkoop gaat voor een gedeelte naar de Indiase missie en voor een deel naar de Missie Sint Paulus.