Kerstnacht 2008

Er zit een grote spin op de kerststal….

Kinderen die de tweede kinderkerstnacht hebben meegemaakt, weten waarom. Ze hebben zelf nog meegeholpen een heel groot web te maken. De spin die overal in Bethlehem werd weggeveegd, vond een plaatsje, dicht bij Maria en haar kind. Het verhaal van de spin werd verteld in een mooie kinderviering vol bekende liedjes en licht. De kerk was vol met kinderen, ouders, opa’s en oma’s en andere meevierders.

Twee uur eerder werd de viering voor de jongere kinderen gehouden. Een oma reageerde: “Geweldig, de opzet, het verhalende, duidelijk op de allerkleinsten gericht. Niet te lang, maar toch een dienst. Mijn kleinkinderen vertelden thuis dat ze Jezus, Maria en Jozef hadden gezien. Ze hadden zelfs van Jozef een hand gehad. Geweldig toch!” Na afloop van beide vieringen mochten kinderen die dat wilden naar voren komen om de zegen te ontvangen van dominee Jurjen Zeilstra of pastoor Leen Wijker. Het vertellen van het Evangelie, de goede boodschap, gaat gepaard met het uitspreken van de zegen, de goede woorden van Gods nabijheid.

 

Later op de avond volgde de kerstnachtmis, een eucharistieviering waarin Jezus’ geboorte en zijn lijden en sterven samen komen. Het was een warme viering, door de mooie liederen en de saamhorigheid, maar ook letterlijk door de vele aanwezigen die met elkaar de temperatuur in het gebouw lieten oplopen!

Vanaf het einde van de middag tot na de laatste viering was het kerkplein een sfeervolle ontmoetingsplek. Er liepen herders en engeltjes rond, warme chocolademelk, koffie en glühwein werden gul geschonken, het kerstbrood smaakte prima, de muziek klonk ontspannen, de draaimolen draaide heel veel rondjes voor de allerjongsten en het was heerlijk om even stil te genieten van alle dieren bij de kerststal. De kameel arriveerde later dan de bedoeling was, maar de verrassing dat het kamelenjong was meegekomen maakte weer veel goed.

Op eerste Kerstdag vertelde pastoor Wijker in zijn preek een klein verhaal naar aanleiding van de vraag “Wanneer kun je zien dat de nacht voorbij is en de dag begint?”  Het antwoord luidt: ” De dag breekt aan, als je in het gezicht van een willekeurige man je broer herkent, als je in een willekeurige vrouw je zus herkent. Zolang dat onmogelijk is, blijft het nacht.”
Tijdens en rondom de kerstvieringen hebben we iets van dat licht mogen zien.