Semana Santa….que??

Lisa bericht, vanuit Xela, Guatemala:

Volgende week begint hier de Paasweek; Semana Santa. Volgens veel mensen het grootste feest van het jaar hier in Guatemala. Het zal een stuk drukker worden in Xela door alle toeristen die hier naartoe komen. Zelfs heb ik gehoord dat de prijzen een paar Quetzal (de munteenheid van Guatemala) omhoog zullen gaan zodat de mensen wat meer kunnen verdienen hier.

Dat Pasen eraan zit te komen is al vanaf het begin van de 40 dagen tijd te merken. Daarvoor was het hier namelijk Carnaval, net zoals in Nederland. Het wordt alleen wel anders gevierd. In sommige plaatsen is het een beetje zoals Braziliaans Carnaval, maar in Xela was dit niet zo. Er liepen wat kinderen verkleed over straat, en ook naar school mochten ze verkleed komen. Verder hebben ze hier de traditie om confetti bij elkaar op het hoofd te gooien. Kan dus zomaar zijn dat je opeens een handje confetti in je haar hebt zitten als je thuis komt! Iets pijnlijker zijn de eieren die ze op elkaars hoofd kapot slaan. Gelukkig (!) zijn het eieren gevuld met confetti. Tijdens Carnaval was er ook een kermis. Tenminste, een paar bijna uiteen vallende draaimolens die gedraaid worden door een zogenaamde ‘draaimolendraaier’, niet elektrisch zoals in Nederland dus.

En na het gefeest?
Na Carnaval begon de Veertigdagentijd. Door heel Guatemala zijn er iedere zondag grote processies. Enorme beelden van Jezus, Maria en soms zelfs de apostelen worden door de stad gedragen. Mannen die in de processie meelopen dragen een paars gewaad, en het ligt er maar net aan van welke stad of uit welke kerk ze komen hoe deze er precies uitziet.
Een grote fanfare met muziek loopt erachter aan. Toen ik een weekend in Antigua was heb ik voor het eerst een processie gezien. De muziek is erg triest en met veel donkere geluiden, er zijn kaarsjes te koop en ondertussen worden Jezus, Maria, de apostelen en de 14 staties voorbij gedragen. Enorm indrukwekkend.

Daarbij maken ze een groot bloementapijt waar de processie dan overheen loopt. Dit is er kleurrijk en enorm veel werk. Soms wordt het tapijt ook gemaakt van gekleurde houtsnippers.

In Xela is er nu ook iedere zondag een processie, en naar mate Pasen dichterbij komt zullen er meer komen.

En, heb je daar in Guatemala ook een weekje paasvrij?
In de week van Semana Santa zijn veel mensen vrij, tenminste, de mensen die het zich kunnen veroorloven om een week niets te verdienen. Omdat het weekend van Pasen het enige moment is dat we nog een lang weekend vrij hebben, ga ik die donderdag naar Tikal. Omdat er geen vliegtuigen vliegen met Pasen, reizen we met de bus; 12 uur doen we erover! Zondag gaan we weer terug.

En dan weer verder leren?
Vorige week ben ik al begonnen met mijn stage hier, en het werk waar ik echt voor kom. Na een maand Spaans gevolgd te hebben ben ik nu begonnen op de basisschool EDELAC, een afkorten van Escuala de la Calla, wat ‘school van de straat’ betekent. Ik werk daar 4 dagen in de week van 8 tot 1 uur in de Sexto Grado, de zesde klas. Dat is hier te vergelijken met groep 8. Hoewel bijna alle kinderen wel een achterstand hebben, dus qua niveau zitten ze denk ik op een groep 6 a 7 niveau in Nederland. Het zijn kinderen van 11 tot 13 en het bevalt me op zich goed. Het is wel erg lastig, omdat mijn Spaans nog niet zo enorm goed is. Maar ik heb al Engelse les gegeven en ga volgende week beginnen met gymlessen. Omdat de kinderen deze week examenweek hebben, heb ik ook een Engels examen voor ze gemaakt.

‘s Middags werk ik bij een Nederlands project, genaamd Caras Alegres. Dit betekent ‘lachende gezichten’, en we organiseren activiteiten voor de kinderen van de school en de kinderen uit de buurt. Dit is van 14.00 tot 16.30. We werken met een grote groep Nederlanders, wat erg gezellig is. Het leuke is ook dat je erg merkt dat de kinderen het echt waarderen dat je er bent.

Dat was mijn berichtje vanuit het, vandaag zeer warme, Xela. Inmiddels zit ik op de helft.. nog anderhalve maand te gaan!

Oudste en eerste kerk van Midden-Amerika, Almalonga