Neus loodrecht boven de navel.

Zes maandagavonden lang oefende een groepje van 12 mensen (van binnen en buiten de parochie) mediteren. Begeleider van de cursus Jan Tünnissen sprak over een goede lichaamshouding (neus loodrecht boven de navel!), ademoefeningen, het gebruik van een christelijke mantra (“heilig” woord) en liet de deelnemers in de kerk en thuis oefenen. Alles werd door de zes avonden heen zorgvuldig opgebouwd; mediteren vanaf vijf of tien minuten, zodat men niet meteen in het mediterende diepe werd gegooid van een half uur of langer…  

Je regelmatig even uit de drukte van het dagelijks bestaan terug trekken om zo dichter bij je kern en werkelijke rust te komen, is niet altijd even makkelijk. En het valt ook niet mee om het vol te houden. Maar het is gewoon dóen,
lichaam en geest wennen snel aan de uiterlijke en innerlijke houding. Niet voor niets zijn er velen ons mediterend voorgegaan in de afgelopen eeuwen.

De oefeningen zijn goed te leren. Heel belangrijk is het om thuis regelmatig te oefenen en te mediteren, het liefst twee keer per dag op regelmatige tijden. Een speciaal hoekje om je in terug te trekken is daarbij mooi en effectief.

De deelnemers hebben deze avonden als plezierig ervaren, waarbij de mooie plek voorin de kerk goed meehielp. Pastoor Leen Wijker wil zelf zeker doorgaan, samen met ook nieuw-geïnteresseerden. Over de voortzetting van de gezamenlijke meditatie zullen nog mededelingen worden gedaan.