Kinderen wandelen door het Midden-Oosten (bij Nijmegen).

Voorzien van een bonus van zonnig herfstweer waren kinderen van Lering en Vermaak en hun leiding een dagje in het Bijbels Openluchtmuseum. Twee verslaggevers, Ronny en Laura,  noteerden hun ervaringen: 

Eigenlijk hebben we niet veel bijbels gezien, maar wel een Romeins paleis. Ook hebben we Beth Juda gezien en twee echte sjofars. Een sjofar is een ramshoorn waar de mensen in Beth Juda op bliezen als de dienst in de synagoge ging beginnen. De herberg was erg leuk om te zien, en ook ‘t brood en de kruidenthee waren érg lekker. We hebben een tentenkamp gezien en sommigen van ons, waaronder ik (Ronny), hebben een Romeinse ‘munt’ gemaakt van klei, bij het Romeinse paleis en reusáchtige plein. Ik heb een rat in de munt gegraveerd.

Ik heb veel dingen geleerd; eerst wist ik bijv. niet dat er minstens 10 mannen/jongens boven de 13 jaar in de synagoge moeten zitten voor de dienst kan beginnen. En het is haast niet voor te stellen dat ze vroeger op een herberg buiten moesten koken, zónder gasfornuis!  

En zo’n loofhut is ook geen pretje, als het regent! En Romeinse munten kunnen ook ovaal zijn! Over de dieren: we hebben dromedarissen gezien, en in de boerderij vlakbij Beth Juda zagen we geiten, stieren, duiven en ezels. En ik hoorde kippen!!

Laura: Wat ik erg leuk vond, was  de oude dorpjes omdat ze het precies hetzelfde gebouwd waren als in de vroegere tijd. Ik heb ook iets nieuws gezien, namelijk de synagoge. Ik wist wel al dat het bestond maar ik was er nog nooit in geweest.

Het Romeinse dorp was ook heel leuk daar kon je overal naar boven toe . Het was heel grappig want de ramen zaten niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant van de huizen. Aan de buitenkant zat er een soort ijzeren ding voor zodat er geen dieven binnen konden komen.
We kwamen daarna in een ander dorp en daar was bij het eerste huis iets heel grappigs. Aan de voorkant was er een soort balkon dat was bedoeld voor de vrouwen en aan de andere kant zat er ook een soort balkon maar dan veel kleiner daar zat een deurtje in. Als je dat deurtje opendeed dan kon je daar een kan water in zetten en dan werd dat water koud door de wind. Eigenlijk een minikoelkastje.

En nog veel meer hebben we gezien: twee echte mummies, een slimme waterzak, een meerpersonenwc-plek, plukjes gras als thee-zeefje, de werkplaats van de beeldenmaker, een doornkroon, boekrollen, gebedskleden en vissersfuiken en dan hebben we nog lang niet alles genoemd.
Zoals Laura schrijft: ” een samenvatting van alles: het was SUPER!!! “