Maandag – sopdag!

Natuurlijk wordt er na elke maaltijd afgewassen en belanden borden in de kasten, bestek in de la. En vanzelfsprekend gaat er heus wel eens een dweil over de vloer en wordt meer schoongemaakt, maar zo nu en dan een extra opruimbeurt in de keuken van De Akker kan geen kwaad. Maandag 12 augustus is weer zo’n moment om de emmers sop te maken en even flink aan te pakken in De Akker. Vanaf 10.30 uur gaat het los! Uiteraard staat er dan ook al een kan vers gezette koffie of thee klaar. Meehelpen mag, is juist prettig en vooral ook gezellig!

ZAKkers

Een volle kerk op een zomerse zondag! De deelnemers aan het ZAKamp waren zondag 28 juli naar het Melkpad gekomen om mee te vieren. Samen met hun leiding – herkenbaar aan hun rode shirts – vulden ze een flink aantal kerkbanken. Hun kampthema, magie, was deels onderwerp in de preek van priester Marieke Ridder. Van Harry Potter en onverklaarbare momenten in het leven. Tijdens de viering ging pastor Loes met de microfoon nog even langs bij de groep vakantievierders en vroeg hen naar wat een ZAKamp eigenlijk is en waar voor hen magie te vinden is. Na afloop van de viering zag het ‘koffie-terras’ voor De Akker er vrolijk uit; zoveel mensen met elkaar in gesprek en zoveel fleurige shirts ertussen!

Bereikbaarheid Bisschoppelijk Bureau tijdens de vakantie

Het Bisschoppelijk Bureau in Amersfoort is normaal gesproken bereikbaar op werkdagen tussen 09.30 – 12.30 uur via telefoonnummer 033 – 462 08 75. In de maand juli is het bureau echter op donderdag niet te bereiken. Van 29 juli tot en met 18 augustus is het bureau in verband met de vakantieperiode in zijn geheel gesloten en dus ook niet bereikbaar. 
 
 
 

Kennismaken & Meer

Wanneer pastoor Victor Scheijde op 4 augustus begint aan zijn eerste volledige werkweek in Hilversum zal er nog veel nieuw of onbekend zijn. Maar flink wat gezichten van parochianen zal hij herkennen en ook over het hoe, wat en wie in de parochie weet hij al het een en ander.
Afgelopen woensdag en donderdag was Victor in Hilversum als onderdeel van het inwerkprogramma dat het kerkbestuur heeft samengesteld. Van uur tot uur stonden afspraken genoteerd om één op één of met meerdere personen aan tafel te praten over parochie-onderwerpen en kennis te maken met parochianen die bij die onderwerpen betrokken zijn.

Zo spraken de leden van de vastgoedcommissie met de komende pastoor, schoof de pastoraatsgroep aan tafel, nam organist Gerard een en ander met hem door en ook met de liturgiecommissie was een uur zo gevuld. Best intensief, zo’n dagvulling, maar het enthousiasme nam alleen maar toe.

Voor woensdag rond het middaguur was een ieder uitgenodigd voor een korte viering en een lunch. In een kring voor in de kerk hoorden de aanwezigen woorden uit het evangelie volgens Matteüs. ‘Ga op weg en verkondig: ‘Het koninkrijk van de hemel is nabij.”
In De Akker stond een rijk gevuld buffet klaar met onder andere salades, soep en wraps. Diverse parochianen waren al druk bezig in de keuken geweest. Aan de tafels werd geanimeerd gepraat en werd spontaan van plaats gewisseld om zo ook eens naast een ander – en vooral dan Victor! – te kunnen zitten. Verhuizende pastoor Wietse vond nog tijd om even langs te komen en mee te eten.

Voor de avond van die woensdag – zo’n werkdag is niet vroeg voorbij! – stond BOT op het programma. Met de benen op tafel. Kerkbestuursleden en Victor zagen elkaar weer bij een van de kerkbestuursleden thuis om samen te eten en alle ontmoetingen en impressies langs te laten komen in een ontspannen en nuttig moment.

Alles bij elkaar hopen we als parochie van parochianen en pastoor steeds meer vertrouwd te raken met elkaar en te werken aan dat ‘Ga op weg en verkondig’. Voor het gezin Scheijde volgen nu weken van verhuizen, vakantie en nog meer wennen aan Hilversum. Een goed begin is al gemaakt.

Nog een keer aan tafel …

Hoeveel vorken en messen werden het afgelopen seizoen netjes naast de borden gelegd, hoeveel glaasjes en waterkannen op tafel gezet? Het is niet bijgehouden, maar ervan uitgaande dat om de week de tafels werden gedekt voor de maaltijden van Aan Tafel & Meer is dat heel wat geweest. Zondag 7 juli was de laatste keer van samen eten en vieren, en dan de laatste keer voor de zomerstop, want op 15 september wordt koken, eten, samenzijn en zo’n moment van even stil rond gedachtes weer opgepakt. 
Vanwege de finale van het vrouwenvoetbal WK was voor deze keer een tv neergezet. Wie wilde kon aan de tafel voor de buis eten (heerlijk, die nasi met toebehoren!) en de wedstrijd volgen.

In het viermoment in de kerk werd een tekst gelezen van Desanne van Brederoode, beginnend met de zinnen: ‘God is een naam voor iets dat wel en niet is. Beurtelings en gelijktijdig bestaat het en is spoorloos, alsof het er nooit is geweest.’ Ook gaven de aanwezigen elkaar namen mee van personen om voor te blijven bidden.

Al is er voor veel activiteiten een zomerstop en zien we elkaar ook vanwege mogelijke vakantie minder, tussendoor een keer afspreken voor een kop koffie thuis, een terrasje, een wandeling op de hei of vul zelf maar aan, zoiets kan natuurlijk altijd!

 

 

Zo’n doordeweekse woensdag…

Terwijl iets verderop de markt druk bezocht wordt en bezoekers van Mout het terras opzoeken, draaien voorbijgangers op het Melkpad opvallend vaak hun hoofd nog even om richting kerkplein. Tellen ze nu twee…? Nee, het zijn drie grote gele verhuiswagens die het plein vullen. En bijna nog onopgemerkt: een kleiner aanhangertje. Hier wordt verhuisd!

 

Afgelopen woensdag verdwenen tig dozen met boeken in die verhuiswagens, tilden de verhuismannen kasten erin, ging een liftje op en neer van het bovenraam naar vlak voor de deur met nog meer dozen. Bewoner pastoor Wietse van der Velde zag zijn huis steeds leger worden. Nadat ‘s middags de verhuiswagens volgeladen waren en richting Groningen vertrokken, bleef Wietse nog achter in de pastorie om de laatste kleine dingen te doen.

Het zal raar zijn geweest, zo in het kale huis rond te lopen. Herinneringen gaan mee naar het nieuwe huis. We wensen Wietse en Maarten toe dat die woning al gauw als thuis voelt.