Lockdown

Een stevige lockdown met daarbij het dringende verzoek vooral zoveel mogelijk thuis te blijven. De OKKN en ook onze parochie geven gehoor aan die oproep, in de hoop dat ook dit bijdraagt aan het nodige terugdringen van het virus en het nu zo noodzakelijke omlaag brengen van de ziekenhuisopnames. 
Dat betekent dus voorlopig geen vieringen in de kerk. 

Er wordt uiteraard nagedacht over wat we als kerk en parochie wel kunnen doen. Online zijn de vieringen vanuit zowel de kathedrale kerk in Haarlem als de Ste Gertudis in Utrecht te volgen via een livestream.  Een beknopte liturgiewijzer staat ook opgenomen op die pagina van de landelijke kerk.

We zijn een gemeenschap waar veel parochianen actief deel aan hebben. Met dank aan telefoons, postzegels, kaarten en aandacht op andere creatieve manieren is er tijd voor een ander, binnen of buiten die gemeenschap. 
Wie nog vragen heeft, neem contact op via de secretaris. Zo wordt hopelijk een antwoord gevonden.

Engelenpost

Bent u al langs een brievenbus bij de engelen geweest? Paste er nog een kaart bij? In de afgelopen dagen zijn er heel wat groeten gepost en hebben bewoners, verzorgers en zieken een hartelijke groet ontvangen.
De buurtengelen staan nog tot en met de middag van 6 januari op hun plek, zoals bij het Tergooi-ziekenhuis, bij Gooiers Erf aan de Riebeeckweg en Ridderspoor aan de Koninginneweg. Tijd genoeg om nog meer engelenpost in de brievenbus te doen!

Verrassingsmomentje

Als nieuwjaarsverrassingsmomentje bouwden Inge van Maaren, organist Bart Klijnsmit en bariton Gert Jan Arendsen op deze eerste zondag van 2021 een kleine meditatie rondom een bewerkte tekst van theoloog/ filosoof Søren Kierkegaard. Met beelden uit de oud-katholieke St. Vituskerk en van Paul Determeyer, die ook de kunstwerken en de gebrandschilderde ramen in de kerk maakte. U kunt het moment hier terugzien:

Mmmmm…! Engelenkoekjes!

Niet zichtbaar in de streaming, maar bij het korte viermoment op zondag 20 december had Marieke Ridder een trommeltje met zelfgemaakte engelenkoekjes mee. Na afloop werd daar door de aanwezigen met zichtbaar genoegen van genoten.
Omdat we nog steeds in buurtengelentijd zijn, is het recept opgevraagd. Zie hieronder wat aan ingrediënten nodig is en lees ook hoe bloem, boter en suiker engeltjes kunnen worden.

 

Shortbread engelen
Shortbread koekjes zijn gemakkelijk te maken en behouden na het uitsteken of uitsnijden hun vorm, omdat het deeg verhoudingsgewijs veel bloem bevat.

Meng in een kom, met een mixer of met de hand, 150 gr bloem, 100 gr boter (op kamertemperatuur) en 50 gr suiker. Kneed dit tot een stevig deeg. Wanneer het zo droog blijft dat het niet tot een bal te vormen is, enkele druppels melk toevoegen.

Rol uit tot een halve cm dikte. Steek koekjes uit met een engelvormpje, of snijd koekjes uit rond een engelfiguur dat je uit een kartonnetje hebt geknipt. 

Bak de koekjes op 150 graden, ongeveer een half uur, tot ze licht gekleurd zijn (niet donker! Het horen vrij bleke koekjes te blijven). Bestrooi ze uit de oven met poedersuiker.

Op kerstavond online: Niet naar de stal

Kerstfeest vieren, engelen horen zingen, niet iedereen heeft daar zin in. Hoezo vrolijkheid en vrede op aarde. Om maar iets te noemen… 
Een moeder en kind merken dat wanneer ze wandelend over de hei een wat stugge, sombere man tegenkomen. 
Het opmerkelijke verhaal van de herder die niet meeging naar de stal – een co-productie van de Regenboogkerk en de St. Vitus aan het Melkpad –  is online te zien op kerstavond, donderdag 24 december, 19.00 uur, via deze link: https://youtu.be/yjtha623EMc

En wie later wil kijken of het verhaal nóg een keer wil zien: terugkijken via de link kan wanneer jij wilt!