Vieren met pan en pollepel

Al meerdere malen hebben de leden van de bloemengroep de kerkgangers verrast met sfeervolle schikkingen. Zorgvuldig bij elkaar gekozen kleuren, bloemen met betekenis en een manier van samenstellen die kennis en creativiteit aantonen. Dat er op de zondag van de oogstdienst iets moois in de kerk zou staan, dat leek geen verrassing. Niets was minder waar.

Al bij de entree in het portaal werd verwezen naar het onderwerp van de dienst: dankbaarheid voor datgene waarvan wij mogen leven, voor hetgeen wijzelf als oogst van ons werk mogen opmerken en het delen daarvan. In de schikking van zomaar van de straat geraapt materiaal – kastanjes, dennenappels, eikels, bladeren, kleurige bessen – stond een mand met vele levensmiddelen. Pakjes, blikken en flessen die bestemd zijn voor de Voedselbank.

Binnen in de kerk werden de bloemschikkingen met nog meer plezier en waardering bekeken: de bloemschikkers hadden niet alleen groen materiaal gebruikt, maar ook levensmiddelen verwerkt in de schikkingen. Een oranje zigzaglijn van soeppakjes, kleine potjes jam in het bloemstuk op de communiebank, pasta als verrassende blikvanger. Voor het altaar een prachtige schouwspel van strak glimmende pannen, groene bladeren en bloemen, flessen olijfolie, compleet gemaakt met een pollepel.

Op een mooie manier onderstreepte de bloemengroep het belang van vieren in dankbaarheid en geven met plezier.
Tijdens het offertorium werden niet alleen brood en wijn naar voren gebracht, maar werden ook alle door parochianen ingebrachte levensmiddelen voor de voedselbank voor de altaartrap gezet. De collecte tijdens deze viering wordt – verdubbeld door het kerkbestuur – meegegeven met de kratten naar de Voedselbank.

Dank aan alle gevers, dank aan de leden van de betrokken en vindingrijke bloemengroep!

5 en 6 oktober: inzameling voor de Voedselbank

Elk jaar vieren we begin oktober de oogstdienst. In dankbaarheid voor wat we mochten oogsten. Dat kan in het groot bekeken worden, zoals al het voedsel dat bloeide en groeide, al het eten dat weer ‘gewoon’ in de schappen lag. Maar er is ook een persoonlijk oogsten, bijvoorbeeld een project dat je hebt opgezet, een overwinning op een barrière of dat je een jaar verder bent met je studie.
In de viering op 6 oktober gaan we vanuit de lezingen verder met het nadenken over oogsten. En wat heeft God daarmee te maken?

Tijdens de dienst wordt ook aandacht gevraagd voor de Gooische Voedselbank en voor hen gaan we voedselproducten inzamelen. Dit lijkt een vrij clichématige actie, maar niets is minder waar. In september werd bekend dat de Voedselbank kampt met tekorten aan donaties, terwijl het aantal cliënten is gestegen van 74 naar 93 personen. Reden genoeg om de Voedselbank te helpen.


We hopen daarom dat u op zondag 6 oktober uw (houdbare) voedselproducten meeneemt naar de kerk. U kunt ze ook op zaterdag afgeven, tijdens de open kerk tussen 13.00 en 16.00 uur.
De collecte van komende zondag is eveneens bestemd voor de Voedselbank. Het kerkbestuur zal de opbrengst van die collecte verdubbelen.

Vlam van de hoop

Gelukkig liet een behoorlijke groep Hilversummers zich vanmiddag niet ontmoedigen door stormwind en herfstbuien.  Zo stroomde rond 14.45 uur de kerk even vol, terwijl vanaf het koor werd gezongen:
“Licht in het donker, vlam van de hoop.
Vuur van de vrijheid, licht van de zon.
Licht in mijn ogen, kleur van de dag.
Lamp voor mijn voeten, schijn op mijn weg.
licht in de wereld, licht in de tijd.”

Pastoor Victor ontstak het licht aan de paaskaars. Hij las een paar bijbelfragmenten, waarna iedereen werd uitgenodigd elkaar de vrede te wensen. Zo werden heel wat handen geschud.
Mooi, dat het met het licht van Pasen een fakkel werd aangestoken. Onder de klanken van het Taizélied ‘Frieden, Frieden’ gingen alle wandelaars onderweg naar het volgende station van deze vredestocht.  De fakkeldrager voorop, de stoet gesloten door een panfluitiste die met een handzwaai richting koor de melodie van ‘Frieden, Frieden” mee begon te fluiten.
Binnen een kwartier was het weer voorbij. Maar wel een heel waardevol kwartiertje, samen zoekend naar vrede over de grenzen van onze parochie en de oecumene heen!

 

Welkom in de kerk

Elke zondag en ook op veel doordeweekse dagen bent u welkom in de kerk. Om mee te vieren, om een moment stil te zijn, een kaars te branden, om eens rond te kijken of zomaar, even niets. In het weekend van 28 en 29 september onderstrepen kerken in Nederland dat welkom met ‘Kerkproeverij’. Kom eens langs, schuif aan in een kerkbank. Vraag wat je weten wilt, zing mee en/of onderga gewoon zo’n kerk.

Op zaterdag 28 september is er open kerk van 13.00 tot 16.00 uur.
Op zondag 29 september begint de eucharistieviering om 10.00 uur, na de viering is er koffie-thee-limonade (ook heel kerks).
Tegen 14.30 uur staan de kerkdeuren open om de deelnemers aan de vredeswandeling te ontvangen. Na een korte stop in de kerk gaat de wandeling verder richting Kerkbrink.
Later die dag: Aan Tafel & Meer. Een maaltijd die om 18.15 uur begint in De Akker (opgeven kan tot vrijdag 27 september, 17.00 uur via maaltijdaanhetmelkpad@stvitus.nl) en met een klein viermoment in de kerk sluiten we om 19.30 uur de dag af.

Welkom!

Vrede

Als onderdeel van de vredesweek – dit jaar van 21 tot en met 29 september – wordt in de vieringen op de twee zondagen in deze periode meer dan anders stil gestaan bij vrede.  Pax, de organisatie die in Nederland de vredesweek initieert, heeft voor 2019 gekozen voor het thema: Vrede verbindt over grenzen.
In Hilversum werkt een aantal organisaties samen om met diverse activiteiten in onze gemeente aandacht te vragen voor vrede. Zo zal op zondag 29 september om 14.00 uur een vredeswandeling starten bij het gemeentehuis. Via diverse stopplekken – waaronder ook onze kerk – wordt gelopen naar de Kerkbrink waar om 16.00 uur de vredeswandeling wordt afgerond.

Programma vredesweek 2019

 

Muziek en vrede

In het kader van de Vredesweek is er in de Gertrudiskathedraal (Willemsplantsoen 2 in Utrecht) op zaterdag 28 september aanstaande een meeslepend muziekprogramma.

Om 19:00 uur begint er een meezing-workshop onder het motto I have a dream met rapper/musicalartiest Petion Cleton. De kern van de meezing-workshop is het indringende lied Glory uit de film Selma (2014). De film handelt over Martin Luther King en de drie vreedzame protestmarsen van de stad Selma naar Montgomery. Hierbij kwam de Afro-Amerikaanse bevolking op straat om te ijveren voor stemrecht en tegen racisme: The biggest weapon is to stay peaceful – We sing, our music is the cuts that we bleed through. Ook andere bekende liederen worden in de workshop met Petion samen gezongen, zoals I have a dream, Als er nooit meer een morgen zou zijn en Frieden, Frieden uit Taizé. Niet meezingen? Kom dan luisteren!

Na de workshop volgt om 20:45 uur een cross-over gitaarconcert van het duo Jeff Heijne (flamencogitaar) & Jaber Fayad (ud en gitaar). Meeslepende wereldmuziek met een mix van flamenco, Arabische muziek en eigen composities. 

Toegang is gratis, reserveren niet nodig. De kerk is vanaf 18:30 uur open met koffie/thee. Na afloop is er gelegenheid de musici te ontmoeten en na te praten. Voor meer informatie, klik hier.

 

 

 

Groot en stevig

Tijdens de kinderkerk is vandaag weer hard gewerkt. Niet alleen werd het verhaal van David en die grote Goliath verteld en besproken, ook hebben de kinderen hun groente- en bloementuin weer onderhouden. Ze kwamen daarna de kerk binnen met een mand vol geoogste komkommers. Formaat Goliath, zeg maar. Stevige, potige komkommers met een bite, die het goed zouden doen in de salade. Wie wilde mocht er eentje meenemen. En ook ‘s avonds bij de maaltijd van Aan Tafel & Meer werd komkommer geserveerd. Inderdaad, heerlijk. Mede dankzij de goede zorgen van de kinderen en diverse anderen die regelmatig de tuin hebben begieterd.
Vandaag zijn ook de bakken bij de houten bank weer voorzien van nieuwe planten. Fijn bezig, kinderkerk!!